Kamen d.d. Pazin

Novosti

Održan 44. po redu Mediteranski kiparski simpoziju u Parku skulptura

„Promatrao sam već rijetke kipare koji od neživoga kamenoga bloka oštrim dlijetom skidaju dijelić po dijelić tvrdi zastor i zaslon da bi se, nestrpljiv, pojavio lik, prepoznat oblik, predmet koji se pretvara u živi znamen ljudskoga rada. Od kamenoga bloka do umjetnine dug je i nesiguran put. Za taj put potrebno je oko, um, ustrajnost – i iznad svega duh. (…)”

– Josip Bratulić, filolog i povjesničar knjiž.

Duh kao neizbrisiv trag rađa se iz ljubavi prema kamenu i za kamen. Ona je istinska i stvarna te se iz nje rađa nešto novo, a istodobno, ne poništava se ono tradicionalno iz čega ta ljubav i nastaje.

Na svakom, pa tako i ovom, 44. po redu Mediteranskom kiparskom simpoziju u Parku skulptura na Dubrovi, uvijek se iznova obnavlja ljubav prema kamenu i pozitivno „zarazna” energija koja se već godinama razmjenjuje između MKS-a i „Kamen”-a, a čijom se međusobnom suradnjom  slavi tradicija i valoritet kamena.

Park skulptura odsada je obogaćen za dvije nove skulpture – „Gaia (Prsti)“ zagrebačke kiparice Marine Bauer, za koju je poslužio naš kamen Marčana, te skulptura  „Karst“ austrijskog kipara Stefana Esterbauera, isklesana iz naše Seline.

Ponosni smo da naš kamen uvijek nastoji biti dio takve lijepe priče te da je u izradi skulptura sudjelovao i naš vrijedni klesar, Deni Krizmanić, koji zna kako izvući ono najbolje i najljepše iz kamena.

 

Objavljeno: 11. 8. 2022.

Archive by year:

Izrada web stranica: Play Digital